Interview Bartel Van Riet

“WE ZIJN NIET GEMAAKT VOOR DE GELIKTE BUXUSBOLLETJES TUINEN”

We spraken met Bartel Van Riet, de meest sympathieke tuinman van Vlaanderen. Geboren en getogen in de Kempen.

● Diep vanbinnen blijf jij een echte Kempenzoon. Wat trekt je zo aan in de Kempen?Bartel

“De Kempen is een thuisbasis waar ik een anker heb zitten dat ik nooit meer los. Lapjes ongerepte natuur, vredige velden, uitgestrekte Kempense bossen aangevuld met een heerlijk dorps sfeerke onder de kerktoren. Kempenaars zijn ontzettend ontwapenend met hun tekenend taaltje. En is er ergens geen woord of uitdrukking voor, dan vinden ze dat wel zelf uit. Een Kempenaar zal niet rond de pot draaien, zijn hart ligt op de tong.”

● Wat is je favoriete plekje in de Kempen?

“De watermolen in Grobbendonk, waar zoals vroeger, nog steeds gerst en haver wordt gemalen.”

● Je werkt momenteel aan een nieuw programma, ‘Ons eerste huis’, waarin koppels proberen om in 10 weken tijd hun huis zo goed mogelijk op te knappen. Onze lezers zetten hun woning op de markt. Hoe kunnen zij op korte termijn heel wat meerwaarde creëren voor een nieuwsgierige koper? Zonder dat het hen een duit geld kost.

“Het is leuk als een potentiële koper binnenkomt en zelf kan inschatten wat de mogelijkheden zijn. Als je huis te volgestouwd is, gaat dat niet. Dat geldt ook voor je tuin. Als het een wildernis is, vlieg er dan eens in met een goeie snoeischaar en zaai je tuin in, voor een frisse gazon. Zet je tuin niet vol bloemen, dat is mensengoesting. Hou het simpel, less is more.”

● Kan ik ook wat kleine ingrepen doen op mijn terras?

“Zet er een tafel, zo toon je meteen dat je hier gezellig kan tafelen. Richt het in als een extra leefruimte, als een verlengstuk van je huis of appartement. Een fris bloemetje werkt het af.”

● Als het eens wat anders mag zijn dan een buxus, rozenstruik en lavendel. Waarvoor gaan we dan? Met welke planten creëer je instant sfeer?

“Zelf ben ik een fan van siergrassen waarbij je hier en daar voor een bloemaccent kiest. De Echinacea en de Salvia zijn dankbare planten en vragen weinig onderhoud, net als een schijnhulst of een Taxus.”

● Als we aan de Vlaamse voortuin denken, denken we aan de slangenden, ook wel apentreiteraar genoemd. Is er nog hoop voor hem Bartel? Is er een manier waarop hij minder lelijk wordt?

(Lacht) Er is tegenwoordig een tegen trend aan de gang. Hier en daar vind je ze zelfs terug in de winkel. Er staan terug meer en meer fans op die hem graag in zijn eer laten. Ik ben helaas niet zo een fan deze exoot.

● Inheemse planten, exoten. Waarover gaat het en waarvoor kies ik?

“Veel mensen nemen graag een stukje vakantie mee in hun tuin. Ze kiezen voor uitheemse planten. Een vijgenboom, een palm, Azalea of olijfboom. Ze zullen wel even overleven, maar eigenlijk zijn ze gewoonweg niet opgewassen tegen ons klimaat. Jouw eeuwenoude olijfboom verwordt na een winter tot een levenloze stronk. Een koude noorderwind doet hen vaak de das om. En krijg dit zwaargewicht dan maar eens weg. Inheemse planten gedijen veel beter.”

Mensen hebben steeds minder tijd. Hoe kan je een mooie tuin aanleggen zonder al te veel onderhoud?

“Kies voor planten met veel volume. Planten die erg ‘uitbossen’ en dicht in elkaar groeien. Klassiekers zoals de beuk en rododendron groeien makkelijk op veel plaatsen, net zoals de meeste kleine heesters en struiken. Kijk eens in de natuurlijke omgeving of bij de buren welke planten het goed doen. En let op met sierplanten, deze jongens zijn niet zelden vatbaarder voor ziektes en gevoeliger aan vorst. Eenvoud is het best: grote volumes van dezelfde planten. Dat geeft meteen ook een natuurlijk effect.”

● Wat voor een tuin heb je zelf?

“Ik woon in een vrij ouderwets huis, een typische driegevel. Aanvankelijk was er een brave oprit met een padje dat je dieper de tuin in leidde. Aan de ene kant stond een gemillimeterde gazon te blinken, aan de andere zijde werden groentjes geteeld. De tuinkruiden heb ik behouden. De rest werd omgebouwd tot een groene oase van rust. Ik ben een buitenmens en wil een tuin waarin je elke dag nog iets nieuws kan ontdekken. In de zomer tafelen we zoveel mogelijk buiten, eindigen we aan het kampvuur en in mijn schuurtje staat een open haard en tafel voor knusse winteravonden.”

● Welke planten sieren jouw tuin?

“Een lekker ouderwetse Taxus, een Forsythia - die prachtig geel wordt in het voorjaar-, een enkele spar, wat schijnhulst en een paar mooie steen- en kurkeiken. Daarvoor en daartussen allemaal wilde grassen en wilde bloemen.”

● De herfst staat voor de deur, de winter is in aantocht. Wat doe ik met alle afgevallen bladeren? En hoe maak ik mijn tuin klaar voor de winter?

“Hou zo goed mogelijk het bladafval bij, zo verstik je het gras niet. Ik zet het tuinafval nooit buiten, maar leg het onder de struiken zodat het daar kan composteren. Het verrijkt je bodem, beschermt tegen de vorst en zorgt voor veel leven in je tuin. Je exoten hebben dan weer een teer velletje en pak je best in voor de winter. Rijd een laatste keer het gras af en klaar. De winter zet alles op pauze. Lekker makkelijk!”

Je prijkt regelmatig op de televisie waar menig man droomt van eenzelfde volume borsthaar dat uit je Marcelleke krult. Maar je hebt ook een eigen tuinbedrijf: de Tree Musketiers. Immo VL geeft een tuinontwerp van je weg (wedstrijd loopt tot 15/10/2016). Waar mag de gelukkige winnaar zich aan verwachten?

“Een tuin die mooi aansluit bij je woning en opgaat in haar omgeving. Alles kan, maar we zijn niet gemaakt voor de gelikte buxusbolletjes tuinen die veel geld en onderhoud vragen. Verwacht je eerder aan een landelijke tuin: open tuinen met grote plantengroepen die een natuurlijk effect geven en rust uitstralen. Zo onderhoudsvriendelijk mogelijk, met de focus op genieten.”

● Hoe ga je te werk?

“We komen bij je langs, gaan door je tuin, maar kijken ook naar het interieur. Hieruit leer je veel over mensen. We kijken welke accenten van de oude tuin we in ere kunnen laten: een oude knoestige boom bijvoorbeeld. Het hoeft niet steeds tabula rasa te zijn. En dan maken we een voorontwerp op. Liefst gaan we voor een tuin die niet alles prijsgeeft, waarin je elke keer iets nieuws kan ontdekken. Een tuin die je goesting geeft om naar buiten gaan.”

Als je carte blanche zou krijgen, welk tuinontwerp zou je dan tekenen?

“Een super natuurlijk ogend ontwerp. Slingerende houten paadjes, heuveltjes, verborgen hoekjes, wilde grassen, wilde bloemen, grote volumes, een schuurtje én een zwemvijver”

Surf naar www.detreemusketiers.be voor een voorsmaakje van jouw toekomstige tuin.