Wijziging asbestattest
Asbestattest onbeperkt geldig als er geen asbest aanwezig is

Het asbestattest is normaal slechts 10 jaar geldig.

Indien deze termijn verstreken is, dan moet je bij de verkoop van een eigendom een nieuw asbestattest laten opmaken. 

Deze maatregel was ook van toepassing op eigendommen waar geen asbest werd teruggevonden, wat bij meer dan een derde van de panden het geval is. 

Hier komt nu dus verandering in. 

 Ovam en minister Demir hebben beslist dat een asbestattest waarbij geen asbesthoudende materialen zijn aangetroffen voortaan onbeperkt geldig blijft.


Op 22 december keurde de Vlaamse regering een besluit goed met aanpassingen aan VLAREMA. Dat is de regelgeving waarin onder meer alles rond het asbestattest vervat zit. De toevoeging aan VLAREMA gaat om één zin: ‘Indien geen asbesthoudende materialen werden aangetroffen, is de geldigheid van het asbestinventarisattest van onbepaalde duur.

Heb je dus een asbestattest met als eindconclusie ‘0 asbestmaterialen’, dan hoef je niet om de 10 jaar een nieuw asbestattest te laten opmaken om te kunnen verkopen. Het asbestattest is onbeperkt geldig in de tijd.

Gemeenschappelijke delen

Deze wijziging geldt ook voor het asbestattest GD. Is er voor de VME met andere woorden een asbestattest waarbij geen asbestmaterialen zijn vastgesteld, dan is dit asbestattest GD onbeperkt geldig in de tijd. Er is dan geen nood om na 10 jaar een nieuw asbestattest te laten opmaken. Dat is wel het geval als het gebouw asbestmaterialen bevat.

Uitzondering: geen asbestmaterialen versus wel asbestmaterialen maar toch asbestveilig

De hoofdconclusie van het asbestattest is ofwel ‘asbestveilig’, ofwel ‘niet-asbestveilig’. Uiteraard is een woning of gebouw waarin geen asbesthoudende materialen zijn aangetroffen ‘asbestveilig’. 

Maar, ook een gebouw met asbest erin kan ‘asbestveilig’ zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer het asbest ingekapseld is en er geen onmiddellijk risico blijkt te bestaan dat ongebonden asbestvezels vrijkomen.

In dat scenario blijft de geldigheidsduur van het asbestattest beperkt tot 10 jaar. Indien er asbestmaterialen met een hoog risico aanwezig zijn, is de geldigheidsduur zelfs beperkt tot 5 jaar. Het asbestattest is enkel onbeperkt geldig in de tijd als het attest vermeldt dat er geen asbesthoudende materialen zijn aangetroffen.

Wat als er later toch nog asbest wordt gevonden?

In dat geval zal de geldigheid van het asbestattest van rechtswege vervallen. De eigenaar van de woning of de VME moet binnen één jaar na het aantreffen van nieuwe asbesthoudende materialen een nieuw asbestattest laten opmaken. 

Heb je hierbij nog vragen? Wij helpen je graag verder.

bron: CIB

 

Meer artikels
Nieuwsbericht

icon chatWij bundelen onze krachten en worden één team

Nieuwsbericht

icon chatSloop en heropbouw, verlaagd BTW percentage 6%

Nieuwsbericht

icon chatSlim (ver)huren met Rentio

Blijf op de hoogte

Als eerste op de hoogte van het nieuwste aanbod?
Laat weten wat je zoekt en wij helpen je verder!

Blijf op de hoogte