Koop je een woning in Vlaanderen, dan weet je dat je hierop registratierechten (verkooprechten) moet betalen. Deze kosten zijn verschuldigd bij het registreren van de aankoopakte. In het nieuwe regeerakkoord werd beslist om het tarief van deze belasting te verlagen van 3 naar 2 procent.
Voor wie?
Het gaat over de aankoop van jouw enige woning die je als koper bezit, en op voorwaarde dat je er zelf in gaat wonen.
Voor wie niet?
Heb je een andere woning of koop je een woning om te verhuren of als tweede verblijf, dan kom je niet in aanmerking en betaal je het standaardtarief van 12%.
Ben je dus koper van een eerste woning, dan kan deze verlaging een groot financieel voordeel betekenen.
Voorbeeld: bij een woning van 250.000 euro, bespaar je zo’n 2.500 euro, bij een woning van 400.000 euro loopt dit al snel op tot 4.000 euro.
Deze positieve beslissing zal het kopen van een woning toegankelijker maken, vooral voor jonge starters of gezinnen.
Ben je koper van een huis of appartement met EPC-label E of F? Dan ben je gebonden aan de renovatieplicht.
Voordien moest je jouw woning binnen 5 jaar renoveren tot minstens het EPC-label C. Deze verplichting is nu versoepeld en aangepast naar een EPC-label D.
Door deze aanpassing wordt de renovatieverplichting voor veel kopers veel haalbaarder en zijn ze gemotiveerder om een oudere woning aan te kopen.
Ook de termijn waarbinnen de renovatie moet gebeuren is aangepast. Deze werd in het akkoord verlengd van 5 naar 6 jaar. Hierdoor krijg je meer tijd om de renovatie en bijhorende werken in te plannen en uit te voeren.
Deze versoepeling biedt meer ademruimte aan kopers én het oorspronkelijke doel om het energieverbruik van woningen in Vlaanderen te verbeteren blijft behouden. Meer nog, mensen zullen terug interesse tonen in de oudere panden op de vastgoedmarkt. Daarom is dit ook goed nieuws voor de verkopers van minder energiezuinige, oudere woningen.
Ook met huurders werd rekening gehouden in het regeerakkoord. Voor wie het moeilijk heeft om zijn huurwaarborg ineens te betalen en dus niet volledig zelf kan financieren, werd de termijn van huurwaarborglening verlengd.
Wat?
Het gaat hier over een lening die de mogelijkheid biedt om je waarborg gespreid te betalen. Hiervan werd de terugbetalingstermijn verlengd van 24 naar 36 maanden. Je krijgt als huurder dus meer tijd om je waarborg terug te betalen. Dit verlaagt de financiële druk, waardoor het huren van een huurwoning toegankelijker wordt.
Omdat de aktedatum telt om de registratierechten te berekenen kan je nu alvast kopen aan dit verlaagde tarief. Je tekent dus in 2024 je verkoopovereenkomst, om dan de aankoopakte te verlijden bij de notaris begin 2025.
Ons team van vastgoedexperten staat steeds voor je klaar om je hierbij te informeren.
Als eerste op de hoogte van het nieuwste aanbod?
Laat weten wat je zoekt en wij helpen je verder!